Pep Sala

Pep Sala, ha estat probablement el compositor més influent dels darrers anys en el panorama musical català.
Músic, intèrpret, compositor, lletrista i productor musical, és un dels principals protagonistes de l’escena musical catalana de les últimes dècades.
En solitari o formant part de bandes com SAU i La Banda del Bar, ha realitzat una infinitat de gires, concerts, discos i produccions a Catalunya, a l’estat espanyol i a Europa.
Les seves composicions han estat versionades per més d’una trentena d’artistes, i algunes d’elles han arribat a vendre més d’un milió de còpies.

Després de realitzar estudis musicals a la Gran Bretanya i de col.laborar en diferents bandes sonores per a productores com la Warner Bros a Londres i a Irlanda, va formar part de grups com Midnite Hour, Eclipse i Ninja, realitzant gires arreu d’Europa.

De tornada a casa, a mitjans del 85, juntament amb el seu amic i company inseparable, Carles Sabater, va formar el grup SAU, grup que es convertirà en referent indiscutible de la música a Catalunya en les darreres dècades.

Amb discos que han assolit la categoria de clàssics com “No puc deixar de fumar” o “Per la porta de servei”, dels que en Pep n’és el productor, colletrista, arrangista, guitarrista i pianista, es varen fer un espai en el món musical.

L’any 90, l’àlbum “Quina nit”, gravat als Swanyard Studios de Londres, va representar la consolidació definitiva del grup, recollint diversos premis i iniciant així un període gairebé frenètic de gires i concerts arreu de Catalunya, entre els que cal destacar els celebrats al Palau Sant Jordi l’any 90, o durant les Festes de la Mercè de Barcelona, l’any 1991, amb l’assistència de més de 130.000 persones.

La trajectòria de Sau els va portar a editar un total de 10 àlbums, entre els que es troben treballs tan elogiats com “El més gran dels pecadors”, un doble àlbum editat per EMI i enregistrat a Londres, als Metropolis Studios amb Keith Bessey i Ash Howes, que va assolir la xifra de 100.000 còpies venudes essent un dels discos cantats en català més venuts de la història.

L’any 1992 Sau va editar “Concert de Mitjanit” un disc en directe gravat durant el concert celebrat a la plaça de braus La Monumental de Barcelona i que va comptar amb la col.laboració de grans artistes com Robbie Robertson, Phil Manzanera, Luz Casal i Rebeldes.

Després d’anys de gires i concerts ininterromputs, l’any 93 Sau va decidir prendre’s un any sabàtic que Pep Sala va aprofitar per treure el seu primer disc en solitari, juntament amb La Banda del Bar, “Fins que calgui”.

Sau va reprendre la seva activitat amb un nou disc, “Junts de nou per primer cop”, que va retornar la Banda a la primera línia musical de el seu país.

Amb l’aparició l’any 95 del setè disc de SAU, «Set», gravat amb l’enginyer Nigel Walker i editat per RCA, s’inicià la que fou la seva primera gira europea, fent diversos concerts a França, Luxemburg, Bèlgica i Alemanya. Aventura que es repetirà els anys posteriors.

Al disc en directe de la seva gira acústica, “Bàsic” el va seguir, l’any 1998 “Amb la lluna a l’esquena” el darrer treball de Sau en el que van treballar amb els enginyers Jamie Johnson i Pedri Gonzalez.

Paral•lelament, Pep Sala duu a terme altres projectes, com la gravació de diversos temes inèdits amb Robbie Robertson, gravats als estudis Village Records de Los Angeles (Califòrnia), la producció de diversos grups musicals, la composició de bandes sonores, de música per a teatre, de sintonies de ràdio i televisió, la direcció i presentació de programes de ràdio, i un llarg etc., a més de continuar una carrera musical acompanyat de “La banda del bar” amb els qui arribà a editar els àlbums “Mardi Gras” i “Històries d’Old John”.

Durant tots aquests anys la combinació del carisma i personalitat de Carles Sabater juntament amb el talent i el geni musical de Pep Sala van convertir Sau en la formació musical més important de la Història de la Música Catalana.
Al llarg de la seva carrera musical Sau va comptar amb col.laboracions, tant en estudi com en directe, d’artistes de reconegut prestigi internacional, com Robbie Robertson, Phil Manzanera, Tino di Geraldo, Pino Palladino, Arran Ahmun o Luz Casal.

Amb la desaparició de Sau, després de la mort sobtada de Carles Sabater, en Pep inicia la seva carrera en solitari. Aquesta, el porta a editar el seu primer disc «Nascuts en la boira», el catorzè disc de la seva trajectòria professional. Es tracta d’un treball desbordant en emotivitat, sentiments i vivències. En la gira 2000, de presentació del nou àlbum, Pep Sala realitza un total de 50 actuacions. “Nascuts en la boira” ha estat considerat el disc català més internacional del moment.

Posteriorment vindran “Carpe Diem”, una “Nit amb Orquestra” ,un àlbum enregistrat en directe durant la seva gira per teatres i auditoris en la que repassa alguns dels seus grans èxits, arranjats i interpretats amb la col.laboració de l’Orquestra de cambra “Terrassa 48”.

L’Any 2004 treu al mercat “Crítica de la raó pura” que el duu de nou als escenaris més importants de Catalunya.

En Pep combina la feina d’estudi i de directe dels seus àlbums amb projectes de gran abast. L’any 2004 composa la suite “Cants de Pau”, una obra arranjada per a una coral de 4000 cantaires i una orquestra de més de 50 músics, que s’estrena el 8 de febrer al Palau Olímpic de Badalona, dins el marc dels actes del Fòrum de les Cultures de Barcelona. La direcció de l’espectacle va a càrrec del mateix Pep Sala juntament amb Hansel Cereza.

El 2005, Pep Sala segueix col•laborant amb Hansel Cereza en diversos espectacles, composant la música de les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Olímpics dels Petits Estats d’Europa, i la música de l’espectacle “Moure el Món”. Aquest mateix any, en Pep és l’encarregat de preparar la música de l’espectacle piromusical de les Festes de la Mercè, de Barcelona. A més, participa activament en la producció musical de la pel•lícula Rock & Cat i en els actes de celebració del “Match for Peace”, al Camp Nou.

L’Agost del mateix any en Pep dóna inici a la gira “ Pep Sala Acústic” presentant concerts a més de 30 ciutats d’arreu de Catalunya, País Valencià i Andorra, en els que podem gaudir d’una revisió dels seus millors temes, interpretats a la guitarra o als teclats, en la seva versió més intimista i propera.

Paral•lelament, entra a l’estudi de gravació per tal d’enregistrar un nou àlbum que apareix al mercat la tardor de 2006 sota el nom de “Un petit moment de dubte”. Més de 40 actuacions i milers d’espectadors són el resultat de la gira d’aquest nou disc, el sisè de la seva carrera en solitari.

La gira s’inicia el desembre del 2006 i s’alterna amb diferents projectes, un d’ells és el programa “70 x hora” on en Pep presenta una selecció dels millors discos dels seixantes de la seva discoteca personal. Durant el mes d’Agost col.labora en el programa “Mania” de TV3 i per altra banda composa l’himne de la lliga ACB de bàsquet.
Al mateix temps Pep Sala realitza nombroses actuacions per causes benèfiques.
La gira “Un petit moment de dubte” finalitza el mes de Setembre a Mataró, un concert especial on s’anuncia l’inici d’una nova etapa musical marcada per la reestructuració de la banda.

La presentació oficial de la nova formació i de la nova gira “Gira 2008” es realitza al Palau St Jordi de Barcelona el dia 21 d’Octubre de 2007. Un espectacle on Pep Sala presenta un treball tan introspectiu com renovador, on evoca les seves experiències, vivències i influències vitals. L’intens repertori musical es desenvolupa en diferents parts marcades pels canvis de format (elèctric i acústic) i per la selecció de temes, corresponents a diferents etapes de la trajectòria professional de Pep Sala i que es poden percebre en aquesta “Gira 2008” de d’una nova dimensió. La gira es presenta a diverses poblacions catalanes destacant, entre d’altres, el concert organitzat per la fundació FAADA, juntament amb d’altres entitats en defensa dels animals, en el que Pep Sala va estar acompanyat d’artistes com Carlos Tarque (Mclan), Lichis (La cabra mecánica) i Mónica Green.

Pep Sala composa a l’estiu d’aquest mateix 2008 la suite“ Escultura de l’aigua” que es presenta en el marc dels actes programats per la Generalitat en commemoració de la Diada de Catalunya a l’Expo de Saragossa.

El Desembre del 2008 surt al mercat el vintè treball discogràfic de la seva carrera musical, “Manual teòric i pràctic sobre el pas del temps”, un recopilatori amb alguns dels millors temes de la seva trajectòria i que es presenta en un doble cd amb un disc gravat en directe durant les seves darreres gires i un altre d’estudi.
A més dels músics que l’acompanyen habitualment ha comptat amb col.laboracions de músics de gran bagatge musical com Robbie Robertson, Pino Palladino i Ian Thomas.
El disc també compta amb la col.laboració de l’orquestra Terrassa 48 i la d’altres grans músics i intèrprets com Aurora Beltran, Ia&Batista, Gerard Quintana, Montse Llaràs i Monica Green amb qui Pep Sala enregistra una nova versió de «Tren de Mitjanit».

Durant el 2008 Pep Sala, produeix els treballs discogràfics de diferents grups entre els que destaquen Red-In o Salvador Aumedes.
També, durant aquest mateix any, composa la música per al projecte «Prat Xic», un nou concepte d’allotjament rural en el que destaca l’ambientació musical adaptada a cada espai.

Al Desembre del 2009, i després de 3 anys sense cap treball nou al mercat,s’edita “Anatomia de la relativitat”, un treball amb 11 temes nous que destaca per la seva gran varietat d’estils, temes potents i rítmics que deixen regust dels més purs anys 70 americans. Les lletres han estat escrites pel propi Pep Sala juntament amb Salvador Aumedes.

0 Comentarios

Dejar una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*